Gegenwind im Reichswald

Op bezoek in het Soonwald

Wat zijn de gevolgen van windturbines in het bos voor mens, dier en de natuur? Ook sommige actieve leden van onze vereniging weten dit vooral uit publicaties, video’s of bijvoorbeeld uit gesprekken met biologen enz. Maar we vinden het van belang om ons ook ter plekke een eigen beeld te vormen. Daarom organiseren wij op 23 januari a.s. een excursie naar het Duitse Rhein-Hunsrück-Kreis. Hier zijn in het natuurpark Soonwald tal van grote turbines gebouwd. 

Wilt u ook uit eerste hand van de voorzitter van het lokale burgerinitiatief "Windkraftfreier Soonwald" meer over windenergie in het bos te weten komen? Dan heten wij u van harte welkom. Met de ontwikkelingen van de Kranenburgse windparkplannen in het achterhoofd, beantwoorden wij onderweg graag uw vragen over het Reichswald, zijn functie binnen de omringende ecosystemen, zijn cultuurhistorische betekenis en andere aspecten. 

Ondertussen (15 jan. 2016) is de bus bijna volgeboekt. Wacht daarom niet te lang met u aan te melden via excursie@tegenwindreichswald.eu. De bijdrage voor de bus bedraagt EUR 19 per persoon en dient vooraf naar de rekening van onze vereniging te worden overgemaakt. U dient zelf voor uw eten en drinken te zorgen. 

Voor de geplande wandeling naar de turbine(s) bevelen wij u goed schoeisel aan.

Programma*

 • 7.30u 
  Vertrek (Frische-Arena Kranenburg, Großen Haag 9-17, DE-47559 Kranenburg)
   
 • ca. 11.30u 
  Aankomst in Rheinböllen en kennismaking met onze reisleider
   
 • tot ca. 14.00u
  Met de bus langs de windenergiezones. Tijdens deze busrit zullen we wetenswaardigheden over het windpark in Soonwald horen. Aansluitend zullen we te voet naar minstens één windturbine in het bos gaan. De turbine is van het type ‘Enercon E126’ en is qua grootte vergelijkbaar met de voor de Kartenspielerweg geplande turbines ‘Vestas V126’.   
 • tot ca. 15.30u
  Verblijf in een restaurant met gelegenheid tot het stellen van verdere vragen, te discussiëren en natuurlijk een hapje te eten. (Dit is niet in de prijs inbegrepen.)
 • ca. 19.30u 
  Terugkomst (Frische-Arena)

Wij verheugen ons op uw deelname en het uitwisselen van gedachten! Mocht u nog vragen hebben, dan beantwoorden wij deze met alle plezier via excursie@tegenwindreichswald.eu.

* Aanpassingen door bijvoorbeeld weersomstandigheden zijn mogelijk.

Soonwald panorama
(c) Windkraft im Spessart e.V.

in het Soonwald 
(c) Initiative Soonwald e.V.

Windturbine in het Soonwald
(c) Sturm im Wald e.V.