Gegenwind im Reichswald

Toerisme rond Groesbeek en Noord Limburg

Toerisme is een belangrijke bron van werkgelegenheid en inkomsten in de gebieden van het Rijk van Nijmegen en de kop van Noord Limburg. In tegenstelling tot in Duitsland zijn er in Nederland niet veel gebieden met een mooi open heuvellandschap. Dit heuvellandschap, waar het Reichswald een onderdeel van is, is zo bijzonder door de mooie stuwwallen en de mooie vergezichten.

Een wandelaar van de 4daagse maakt op de Zevenheuvelenweg een foto van het weidse uitzicht op het Reichswald. 

 

Genieten tussen de heuvels 

Als wij op een mooie dag in deze omgeving onderweg zijn, zien je overal mensen wandelen, fietsen, wielrennen, hardlopen, op de mountainbike of lekker op een terras  of bankje zitten.

Allemaal aan het genieten van dit mooie landschap. Dit landschap met zijn prachtige bossen en weidse vergezichten. Geen heuvels in de bossen, zoals op zoveel plaatsen in Nederland, maar een landschap in de heuvels. Waar bossen, akkers van de boeren, campings, uitspanningen en dorpen  elkaar afwisselen.  Dat maakt deze omgeving zo afwisselend, een bijzondere beleving.

Een uniek landschap, gevormd in de IJstijd. Met stuwwallen, gevormd door het schuivende ijs. Dit bijzondere landschap is uniek in Nederland.

Een landschap met een rijke diversiteit aan natuur. Voor natuurliefhebbers, wandelaars, vogelspotters en mensen op zoek naar rust en natuur.

En ook voor de wandelaars van het Pieterpad, dat door de heuvels van dit gebied loopt met zijn mooie vergezichten naar de mooie heuvels van het Reichswald, ook wel Ketelwald genoemd.

Een landschap met een rijke historie, een Romeins verleden, middeleeuwse verleden, een heftige geschiedenis in de tijd van de 2de wereldoorlog. Over deze historie zijn routes uitgezet, zodat de bezoekers het verhaal over deze historie ter plekke kunnen beleven.

Niet alleen mensen uit de omliggende streken recreëren in dit landschap, maar er komen ook vele toeristen. Het is een heerlijk gebied om te verblijven. En dit op een uur van de Randstad en 2 uur van het noorden van Nederland. Voor de heuvels hoef je echt niet naar het zuidelijke Limburg.

Moet nu juist dit waardevolle landschap gedomineerd worden door 200 meter hoge windturbines bovenop de heuvels?

 

Wist u dat:

Groesbeek per seizoen 270.000 overnachtingen van toeristen heeft?

12% van de bevolking van Groesbeek financieel afhankelijk is van het toerisme?

20% van de bevolking van Mook financieel afhankelijk is van het toerisme?

Gelderland voor toerisme de nr. 1 is voor zowel Nederlanders als Duitsers, dit vanwege het wandelen, fietsen, de rust en de vergezichten?

In Groesbeek vele sportieve evenementen gehouden worden, waar de Zevenheuvelenweg met het uitzicht naar het Reichswald centraal staat. Zoals bv.  de Zevenheuvelenloop, de dag van Groesbeek tijdens de Nijmeegse 4-daagse, de Marikenloop, de sponsertourtocht Groesbeekse Gruwelijkste, de Nationale Mountainbiketocht?

Er diverse wandelroutes en fietsroutes zijn in het heuvelgebied in en rond Groesbeek?

Duitsland wel windturbines op heuvels plaatst, maar dit niet doet in toeristische gebieden zoals bv. de Hartz?

Er een Euregio overleg is voor het bevorderen van het toerisme in het Rijk van Nijmegen en Duitsland, waaraan Kranenburg, de initiatiefnemer voor de windmolens, ook aan deelneemt?

 

 

Wandelen in het Reichwald

In het Reichswald heeft de Vereniging Geopaden Stuwwal 12 routes uitgezet. Zie ook www.geopaden.nl 

Hier een filmpje op You Tube over Geopad DE-01, met mooie beelden van van deze wandelroute in het Reichswald.

https://www.youtube.com/watch?v=i59xskwnqhk&feature=youtube_gdata_player

 

Fietsroutenetwerk 

Samen met vijftien betrokken gemeenten heeft de Stadsregio Arnhem Nijmegen het fietsroutenetwerk regio Arnhem Nijmegen ontwikkeld. Het duizend kilometer lange fietsroutenetwerk voert fietsers langs de mooiste plekken in de regio.

Het netwerk sluit aan bij het fietsroutenetwerk van Noord-Brabant, Noord-Limburg, Veluwe, Rivierenland, Achterhoek en ook de Duitse gemeenten Kranenburg, Kleve en Emmerich zijn op het netwerk van de stadsregio aangesloten. Het fietsroutenetwerk bestaat uit een groot aantal genummerde knooppunten op kruisingen van wegen. Tussen de knooppunten lopen verbindingsroutes, die in twee richtingen zijn bewegwijzerd. Fietsers kunnen zelf hun route samenstellen of één van de themaroutes fietsen.

De fietskaart en themaroutes zijn verkrijgbaar bij de regionale VVV-kantoren en zijn ook (gratis) te downloaden van lekkerfietsen.nl. Bijzonder aan het fietsroutenetwerk zijn de informatiepanelen. Op elk knooppunt staat zo'n paneel met informatie over de omgeving. Bijvoorbeeld over de geschiedenis, de cultuurhistorie, verklaring van straatnamen of interessante wetenswaardigheden.

[Bron: Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem - Nijmegen  http://www.rbtkan.nl/projecten/fietsroutenetwerk-regio-arnhem-nijmegen]

Een mooi toeristisch project, ook over landsgrenzen heen. Nota bene: ook de gemeente Kranenburg is aangesloten op het fietsnetwerk. Er is een Reichswaldroute:
 


Reichswaldroute
Deze route gaat grotendeels over Duits grondgebied en laat u kennismaken met het stuwwallenlandschap tussen Nijmegen en Kleef. Het is een heuvelachtig gebied met veel akkerbouw afgewisseld door weide. In Duitsland komt u door het beroemde Reichswald. Het landschap ten noorden van de oude hoofdweg Nijmegen - Kleef is een jong vlak rivierenlandschap, gevormd door de Rijn.
[Bron: http://www.lekkerfietsen.nl/nl/routes/download_themaroutes/ ]

Mochten er onvolkomendheden zijn, dan is er een meldpunt:
 

Meldpunt
Wij stellen het zeer op prijs wanneer u ons op de hoogte stelt van onvolkomenheden in het netwerk, missende borden of andere meldingen met betrekking tot het fietsroutenetwerk. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit van het netwerk in de regio Arnhem Nijmegen op peil houden.
[Bron: http://www.lekkerfietsen.nl/]

Het zou toch zonde zijn, als de Reichswaldroute veranderd moet worden in Windturbineroute, en dat de kaart er zo uit komt te zien, met tussen knooppunten 79 en 56 een megawindturbinepark. De fietser fietst nu nog een mooie route door bossen over heuvels en met vergezichten. Maar als het aan de gemeente Kranenburg ligt wordt er straks op minder dan 200 meter afstand langs 12 windturbines van 200 meter hoog gefietst. Vijf kilometer lang. Nou... dat is dan lekkerfietsen... punt nl.